Wortelkanaalbehandeling

In een gezonde tand of kies zitten zenuwen en bloedvaten. Deze lopen door de wortels tot in de pulpakamer.

Wanneer er in een tand of kies sprake is van een groot gat dan kan dit soms tot in de zenuw reiken. In zo’n geval raakt de zenuw door de aanwezigheid van bacteriën ontstoken. Ditzelfde proces kan ook ontstaan door trauma.

Wanneer de pulpakamer en kanalen geïnfecteerd raken door bacteriën ontstaat er aan de wortelpunt ,doordat de afvalstoffen en necrotisch weefsel een weg naar buiten zoeken, een ontsteking. Indien dit niet tijdig behandeld wordt kan er een abces ontstaan dat door het opbouwen van druk erg pijnlijk kan zijn.

Hoe gaat het in zijn werk?

Allereerst wordt er een toegang tot de pulpakamer verkregen. Enkel bij een goede opening kunnen de kanalen voor reiniging bereikt worden.

Het is absoluut cruciaal om de kanalen goed te spoelen met een desinfecterende vloeistof (chemische reiniging). Men moet bedenken dat bacteriën zich overal aan de wand van de kanalen kunnen hechten.

Vervolgens vindt de mechanische reiniging plaats. Door de kanaalwanden met vijlen schoon te maken kunnen eventueel achtergebleven bacteriën verwijderd worden.

Na het reinigen en vormgeven van de kanalen kunnen de wortelkanalen gevuld worden met rubberen stiften. Deze stiften worden op de juiste lengte van het kanaal gecementeerd om te zorgen voor een hermetische afsluiting van het kanaal om zo her-infectie te voorkomen.

Na het afsluiten van de kanalen is ook een goede vulling op de opening van de tand of kies vereist. Deze vulling dient niet alleen als afsluiting maar zeker ook als versteviging van dit verzwakt element. Indien er sprake is van weinig eigen tandweefsel, dan wordt er aan geraden deze tand of kies (na een evaluatie-periode) te verstevigen met een kroon.