Gedeeltelijke prothese

Een gedeeltelijk prothese (kunstharsplaatprothese of frame) worden vervaardigd wanneer enkele tanden of kiezen verloren zijn gegaan en aangevuld dienen te worden. Wanneer niet gekozen wordt voor een vaste voorziening (kroon, brug of implantaat) kan met een uitneembare voorziening de tandboog worden aangevuld. Een gedeeltelijke prothese kan een tijdelijk of een permanent karakter hebben. Bij een tijdelijk gebruik wordt eigenlijk een snelle oplossing geboden om niet zonder tanden of kiezen te moeten lopen tot het moment dat het probleem met vaste constructies later wordt opgelost. Wanneer een vaste oplossing niet mogelijk is dat kan een gedeeltelijke prothese gezien worden als eindoplossing voor het aanvullen van de tandboog.

Een kunstharsplaatprothese sluit aan op het tandvlees en verkrijgt zijn houvast door middel van kleineankers en in de bovenkaak vaak van de ‘zuignap-werking’ van het kunsthars op het gehemelte. Dit type prothese is makkelijk uit te breiden indien in de loop der jaren andere tanden of kiezen verloren gaan. Meestal is dan op één dag de prothese aangepast.

Een frame is tand/kies gedragen en de basis wordt uitgevoerd in metaal waardoor minder materiaal nodig is om een goede stevigheid te verkrijgen. Uitbreiden van dit type prothese is moeilijker aangezien kunsthars moeilijk hecht aan metaal waardoor het tandtechnisch laboratorium meer tijd nodig zal hebben om een aanpassing te kunnen doen.