Vullingen

De aanwezigheid van een gaatje in een tand of kies wordt binnen de tandheelkunde ‘cariës’ genoemd.

De mond zit vol bacteriën. Deze bacteriën vormen samen met voedselresten in de mond tandplaque. Wanneer er suiker in de voedselresten aanwezig is, wordt deze door de bacteriën omgezet in een zuur dat het tandglazuur kan aantasten. Deze aantasting wordt demineralisatie genoemd. Het woord zegt het al, de mineralen worden door het zuur uit de tand verwijderd waardoor de tand lokaal zacht wordt. Als dit proces lang genoeg doorgaat op één plek, kunnen de bacteriën de tand binnendringen en ontstaat er een gat met een infectie van bacteriën.

Door de infectie van bacteriën en het gedemineraliseerde (zachte) tandweefsel weg te boren wordt het cariësproces gestopt. Het gat dat is ontstaan wordt vervolgens met composiet (tandkleurig vulmateriaal) opgevuld.

De cariës wordt weggeboord.

De tand wordt eerst geëtst, waarna een primer en een bonding wordt aangebracht Om de hechting met het vulmateriaal te vergroten.

Het vulmateriaal wordt in overmaat aangebracht, binnen onze praktijk vullen wij uitsluitend met een tandkleurig vulmateriaal genaamd composiet

Het vulmateriaal wordt uitgehard met behulp van een UV-lamp

Met behulp van een boor wordt de overmaat aan vulmateriaal verwijderd en wordt contour van de tand of kies in de oorspronkelijke vorm hersteld.

Hoe lang duurt het?

De tijd die nodig is om één tand of kies te vullen bedraagt gemiddeld 30 minuten. Wanneer meerdere vullingen in één sessie worden gevuld kan er als behandeltijd gemiddeld 20 minuten per te vullen tand of kies worden aangehouden .

Doet het pijn?

Vullen mag geen pijn doen. Voor de behandeling zal er een inschatting worden gemaakt of het te adviseren is om vooraf de betreffende tand of kies te verdoven. Wanneer wij verwachten dat de behandeling naar alle waarschijnlijkheid zonder verdoving toch pijnloos kan verlopen, zullen wij u adviseren om de behandeling zonder verdoving te starten. Wij spreken natuurlijk af dat u ten alle tijden de behandeling kunt onderbreken om alsnog te verdoven mocht er toch gevoeligheid ontstaan.